Przepisy

Tzatziki – grecki dip no.1

Czy wiesz jakie danie króluje na wszystkich greckich stołach? Jeżeli miałeś na myśli tzatziki, to jest to poprawna odpowiedź!

Ciężko jest znaleźć osobę, która nigdy nie próbowała tego typowo greckiego specjału. Jest to pożywny i zdrowy dodatek, którego przygotowanie nie powinno sprawić dużych trudność. Świetnie sprawdzi się  w połączeniu z grillowanym i pieczonym mięsem,  świeżymi warzywami czy też po prostu jako uzupełnienie samej pity. Ta prosta potrawa ze względu na swój wyśmienity smak idealnie nadaje się na spotkania rodzinne czy też imprezy z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 500 g greckiego jogurtu (Korfi)
  • 1 duży świeży zielony ogórek
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 świeży pęczek koperku
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin (Agrocreta)
  • pieprz i sól dla smaku
Dodaj do koszyka
Zamknij

Grecki jogurt Korifi Straggisto 1kg

20,00 

Przyda Ci się:

  • praskę do czosnku
  • obieraczkę do warzyw
  • tarkę
  • dużą, średnią i małą miskę
  • dużą łyżkę

Przygotowanie

Krok pierwszy

W małym pojemniczku umieszczamy wcześniej obrane i zmielone ząbki czosnku, i zalewamy je oliwą. I doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko dokładnie mieszamy

Krok drugi

Przed rozpoczęciem następnego kroku należy umyć ogórka i koperek. Następnie obieramy go nie dokładnie tak aby gdzie w niektórych miejscach pozostała skórka. Tak przygotowanego ogórka ścieramy za pomocą tarki na grubych oczkach. I odstawiamy aż wytrącenia się wody. W tym czasie możemy się zająć posiekaniem koperku, czym będzie on drobniej posiekany tym lepiej będzie smakował. Po tym czasie możemy wrócić już do naszego ogórka i bardzo precyzyjnie odcisną z niego wodę.

Krok trzeci

Do dużej miski dodajemy, jogurt i wcześniej przygotowaną oliwę z czosnkiem i pół łyżeczki octu winnego. Staramy się wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy koperek i znów mieszamy. Po zrobieniu tego ostatniego kroku otrzymujemy gotowe typowo greckie tzatzyki.

Smacznego!

Uwagi:

Pamiętaj! W przypadku przechowywania sosu dłużej należy zawszę pozastawiać go na płasko, w przeciwnym razie będzie się w nim zbierać woda.